Ziepju vārīšana

Mūsdienās, ķimikāliju piesātinātajā laikā, arvien vairāk cilvēku atgriežas pie ekoloģiska dzīvesveida, cenšoties izvairīties no ķimikālijām gan degvielā, gan saimniecībā, gan mājoklī un tā interjera priekšmetos, gan ēdienā, gan apģērbā, gan higiēnā, gan skaistumkopšanā. Vairums cilvēku dot priekšroku veikalos un aptiekās nopērkamajiem ekoloģiskajiem skaistumkopšanas līdzekļiem, vai izvēlas tos gatavot paša spēkiem. Viens no visbiežāk mājas apstākļos gatavotajiem skaistumkopšanas un higiēnas produktiem ir ziepes.

Ja vēlaties pagatavot ziepes sev vai kādam citam dāvināšanai, tad šis raksts jums var noderēt.

Ziepju vārīšanā var iet divus ceļus – vienkāršāko vai grūtāko. Vienkāršākajā ceļā tiek izmantota jau gatava ziepju masa, kurai var pievienot sev vēlamu krāsu, smaržu un kādas citas īpašības, bet grūtākajā ceļa ziepes tiek vārītas, kā saka, no nekā. Ņemot vērā mūsdienu cilvēka prasības – ātri, lēti un vienkārši, apskatīsim tikai vienkāršāko ceļu.

Sagriež ziepju masu mazākos gabaliņos, lai tā ātrāk izkustu. Izkausē ziepju masas gabaliņus ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, tomēr ar kausēšanu mikroviļņu krāsnī jāuzmanās, jo ziepju masai ir lielāks risks pārkarst un sākt vārīties, kas var veidot ziepēs burbulīšus. Kad ziepju masa izkausēta, tai pievieno krāsvielas un citas vielas, piemēram, eļļas, sviestu, kakao. Kad ziepju masa atdzisusi līdz apmēram 40 – 45 grādiem pēc Celsija, tai pievieno ēteriskās eļļas. Šajā brīdī masai var pievienot arī kādas citas piedevas, piemēram, sēkliņas, ziedlapiņas, lufas šķiedras. Kad viss pievienots, masu viegli samaisa, lai tajā neizveidotos gaisa burbuļi. Gatavo ziepju masu salej formās. Kad ziepju masa ielieta formās, to apsmidzina ar alkoholu (spirtu vai šņabi), lai neveidotos burbuļi un nelīdzena virsma. Gatavajai ziepju masai jāatdziest vismaz 3 līdz 4 stundas. Kad ziepju masa atdzisusi, to izņem no formas un, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabalos. Lai tās ilgāk saglabātu mitras un svaigas, ietiniet tās papīrā vai audumā.

  • Smaržvielām var pielietot jebkādas ēteriskās eļļas, piemēram, apelsīnu, laima, greipfrūtu, rozmarīna, lavandas, jojobas, tējas koka, rozmarīna, piparmētru, kanēļa, sandalkoka ēteriskās eļļas.

  • Krāsvielām var pielietot pārtikas krāsvielas, augu eļļas (avokado, olīveļļu, palmu vai smiltsērkšķu eļļu), augus (galviņkāpostus, safrānu, kliņģerīšu ziedus, papriku, indigo, pētersīļus, kakao pulveri), mālus, ogles, titānoksīdu,

  • Vielām, kas piešķir dažādas īpašības (piemēram, mīkstumu, mitrinošu vai savelkošu efektu), var pielietot, piemēram, manketti eļļu, medu, vasku, vaniļas pāksti vai vaniļas esenci, augļu gabaliņus vai to pulveri, šī sviestu, kanēli, baobaba, kakao, kakao sviestu vai pulveri, garšaugus.

  • Piedevām, kas piešķir gan vizuālas, gan fiziskas (masējošas, abrazīvas, pīlinga) īpašības, var pielietot, piemēram, kaltētu rozmarīnu vai kādus citus kaltētus ziedus (rozes, kumelītes, āboliņu, liepziedus), auzu pārslas, piparmētras, krustnagliņas, kafiju vai tēju, samaltus riekstus, mandeļu-olīvu granulas, kokosa skaidiņas, magoņu sēklas, jūras vai kvarca smiltis, cukuru vai sāli, šokolādi, piena produktus.